Sparkonto

SparkontoSpara pengar på ett sparkonto är något alla borde göra. Däremot finns det olika typer av sparkonton och räntan varierar kraftigt mellan olika konton.

Ett aktivt sparande till ett sparkonto är perfekt i olika situationer. Att ha ett månadssparande som flyttas till ett sparkonto är ingen dum idé om du vet med dig att du har ungefär samma summa att flytta varje månad.

Att ha ett månadssparande som sätts in på ett sparkonto är ett bra sätt att också ha en buffert tillgänglig. När saldot sedan når en viss nivå kan du flytta vidare en del av det till annan typ av sparande som t.ex. fonder, aktier eller varför inte en extra amortering på bolånet.

Insättningsgarantin

Insättningsgarantin är ett statligt skydd som innebär att staten går in och täcker upp en del av de pengar du förlorar om en bank skulle gå i konkurs. Det är inte alla finansiella institut som täcks av insättningsgarantin och vill man vara helt säker bör man välja ett sparkonto som täcks av det.

Insättningsgarantin innebär att ditt sparande kapital hos banken är skyddat upp till 950 000 kronor. Allt över det är normalt sätt inte skyddat även om du kan få tillfälligt skydd för högre belopp i vissa fall som t.ex. vid försäljning av bostad. Detta skydd är i grunden baserat på ett EU-direktiv och infördes i Sverige 1996.

Det är alla institut som är anslutna till insättningsgarantin som tillsammans hjälps åt att finansiera det med en avgift. I slutet på 2016 uppgick fondens värde till 38,1 miljarder kronor.

En nackdel med de konton som täcks av insättningsgarantin är att räntan är väldigt låg och speciellt när reporäntan är låg. Däremot finns det andra sparkonton som inte täcks av skyddet som ger mycket bättre ränta men som inte behöver vara osäkert för det.

Läs mer om insättningsgarantin och sparande hos Riksgälden.