Snabblån

SnabblånSnabblån är som namnet antyder ett snabbt sätt att låna pengar och med möjligheten att få pengarna utbetalt direkt till ditt bankkonto.

Det är enkelheten och snabbheten som gör att snabblån har växt sig så stort i Sverige och används ofta när nödsituationer uppstår och man behöver pengar på kontot samma dag eller kanske redan om 30 minuter.

Det finns väldigt många långivare som erbjuder snabblån upp till 20 000 kronor även om det vanligaste är att man väljer att låna ett mindre belopp som t.ex. 3000 kr för att klara slutet på månaden eller för att betala den där räkningen man inte såg komma.

Snabblån brukar har högre ränta än vad vanliga privatlån har men där privatlånet tar flera dagar att få utbetalt pengarna som snabbast kan du med snabblån ha pengar på kontot direkt.

En tumregel är att snabblån är bra när nöden kräver det för att det går snabbt att ansöka och snabbt att få utbetalt pengarna. Men det bör även betalas tillbaka snabbt med kommande lön eller nästkommande lön för att det inte ska bli onödigt dyrt.

Jämför snabblån

Monetti
Låna upp till 20 000 kronor med upp till 12 månaders amorteringstid. Enkel och kostnadsfri ansökan till lån
Ansök
Ferratum
Låna upp till 20 000 kronor räntefritt och utan kostnader. Direkt utbetalning till bankkonton hos Nordea.
Ansök
Risicum
Låna räntefritt upp till 20 000 kronor med direkt utbetalning till bankkonton hos Nordea och Handelsbanken.
Ansök

Snabblån kan skilja en del i ränta och kostnader mellan olika långivare så det bästa sättet är att jämföra snabblånen innan du bestämmer dig för att ansöka om ett.

Det finns onlinetjänster som jämför snabblån på ett bra och enkelt sätt. Där du kan enkelt kryssa i om du vill undvika UC eller om du kanske har betalningsanmärkningar men vill hitta långivare som tillåter det med. Här har du även möjligheten att filtrera långivare om de har helgöppet, erbjuder räntefria lån eller liknande detaljer som du kanske eftersöker.

Snabblån precis som smslån skiljer sig en hel del och där en långivare kan vara billigast om du vill betala tillbaka under 30 dagar så kan en annan vara avsevärt billigare om du vill betala tillbaka efter 90 dagar.

Snabblån utan UC

UC är en förkortning av kreditupplysningsföretaget Upplysningscentralen vilket även är det största företaget som utför kreditupplysningar i Sverige. Det används nästan uteslutande av alla banker i Sverige och så fort du ska ta en större kredit eller lån så kan du nästan vara säker på att det är UC som kommer att användas för att göra kreditupplysning på dig.

Däremot räknas inte snabblån generellt som stora krediter och det finns bra möjligheter att låna utan UC här. Många långivare av både snabblån och smslån använder andra kreditupplysningsföretag som t.ex. Bisnode eller Creditsafe för att göra kreditupplysningar.

Låna utan kreditupplysning

Att låna pengar utan att en kreditupplysning görs är omöjligt om du inte vänder dig till utländska aktörer eller lånar av en vän. Alla företag och banker på den svenska marknaden som erbjuder krediter till konsumenter har som ansvar att se till att göra en bedömning att långtagaren kan betala tillbaka.

Deras regler styrs i Konsumentkreditlagen och innebär att du som konsument delvis är skyddad från att försätta dig i fler skulder om du redan har obetalda skulder hos t.ex. Kronofogden. Därför krävs det också att de som lånar ut pengar gör en kreditupplysning eftersom detta är det enda sättet att kunna säkerställa det på. Något Konsumentverket och Finansinspektionen övervakar.

Däremot finns det som sagt möjligheter att undvika UC när du ska låna pengar och det finns det bra anledningar i sig.

Räntefria snabblån som är kostnadsfria

När snabblån och smslån tog fart som mest så började en del långivare erbjuda något som de kallade för ”gratis smslån” och ”gratis lån”. Att låna pengar gratis är däremot en missvisande beskrivning och något även Konsumentverket reagerade på vilket gjorde att branschen ändrade sig och undvek att kalla lånen för gratis.

Däremot används det idag termer som ”räntefria lån” och ”kostnadsfria lån” vilket innebär att du endast behöver betala tillbaka den summan du lånar. Där tillkommer inga andra avgifter eller ränta om du förhåller dig till avtalet, vilket i praktiken innebär att du betalar tillbaka inom en viss tid.

Räntefria snabblån är ett sätt att locka till dig som kund men det innebär också att du har möjligheten att låna pengar utan kostnader vilket är oslagbart eftersom du får en effektiv ränta på 0%.

De räntefria lånen erbjuds dock normalt sätt bara till helt nya kunder och gäller i 15-30 dagar beroende på långivare. Om du betalar tillbaka lånet i tid så slipper du således att betala några extra kostnader och detta är ett populärt sätt att kunna skjuta på kostnader till nästa lön utan att göra det dyrare.

Skulle du däremot nappa på långivarens erbjudande om att förlänga lånet och delbetala det över en längre tid så kommer ränta och aviavgifter att träda in på efterföljande månader.