Privatlån

Privatlån är ett s.k. blancolån där du kan låna pengar utan att sätta något i säkerhet. De flesta lån och krediter man tar är blancolån där man inte behöver sätta någonting i säkerhet för att få låna.

Det som skiljer privatlån mot andra blancolån är att det är det största lånet utan säkerhet du som privatperson kommer kunna ta. Det är också det lånet utan säkerhet där du förmodligen kommer få absolut bäst ränta.

Privatlån tillhandahålls av banker och räntan du får sätts individuellt baserat på den sökandes kreditvärdighet som bestäms efter att en kreditupplysning gjorts. Om du har för dålig kreditvärdighet så kan även lånet nekas och detta är nästan omöjligt att förhandla om då de följer tydliga mallar och vill inte göra undantag från dem.

Att tänka på kring privatlån

Privatlån är oftast de lån utan säkerhet som ger bäst ränta för dig som ska låna. Detta är väldigt bra och det gör dem framför allt som det bästa alternativet om du ska låna till något som kostar mycket pengar. En dyr utlandsresa, renovering, bil eller något annat som ställer till det så kan privatlånet vara riktigt bra.

Privatlånets nackdel är antagligen att det ofta tar lite tid att få pengarna på kontot. Några dagar brukar anses som bästa utfall men i värsta fall kan det tar upp mot två veckor.

När man ansöker om ett privatlån så kommer en kreditupplysning att göras och du som låntagare kommer att granskas av banken. Du ska om du sedan blir godkänd signera ett skuldbrev och detta kan ta lite tid då vissa banker vill skicka hem papper som du signerar medan andra accepterar BankID online.

Även när banken mottagit skuldbrevet kan det ta ytterligare några dagar innan du har pengarna. Många banker är dock snabba med detta men har du konto i annan bank kan det dröja till nästkommande vardag innan pengarna når ditt konto efter att banken betalar ut.

Privatlån är väldigt svårt att jämföra om man inte vänder sig till en låneförmedlare vilket är att rekommendera.

Mer om låneförmedlare

Låneförmedlare gör grovjobbet åt dig när det kommer till att jämföra privatlån genom att ställa bankerna mot varandra och slåss om dig som kund.

Eftersom räntan sätts individuellt för varje person som ansöker måste du själv ta kontakt med alla banker för att ta reda på vem som kan ge dig bästa lånet. Problemet är att detta tar tid, är omständligt men framför allt för att varje bank kommer göra kreditupplysning själva. Det betyder att en kreditupplysning för varje ansökan och detta fungerar inte då bankerna kommer se detta och dra öronen åt sig då det är stor risk att de tror att du försöker samla på dig lån hos flera banker samtidigt.

En låneförmedlare gör som så att de gör kreditupplysningen och låter bankerna höra av sig om vad de kan ge just dig för ränta. Låneförmedlaren sammanställer sedan bankernas bud och hör av sig till dig så du kan få det bästa lånet.