Lån

Lån är en stor del av de flesta människors privatekonomi. Oavsett om det rör sig om stora bolån eller mindre krediter som snabblån eller avbetalningar så är det något som berör det flesta.

Att välja rätt låneform för rätt situation är viktigt för att lånet inte ska bekosta dig för mycket. Olika lån har således olika för- och nackdelar så det är värt att överväga varje möjlighet.

Privatlån

Privatlån är ofta de mest förmånliga lånen utan säkerhet. De tillhandahålls främst av svenska banker och du har möjligheten att ansöka om stora belopp genom privatlån.

Privatlån används för allt möjligt men man brukar inte låna mindre än 10 000 kronor vilket också är lägst gränsen hos många banker. Lånet används till allt från renovering till resor och bilköp.

Räntan på privatlån sätts individuellt av banken och därför kan olika banker ge olika bra lån till just dig. Ett bra sätt att ställa bankerna mot varandra är att använda en låneförmedlare som hämtar in erbjudande för dig hos många banker. På så sätt får bankerna slåss om dig som kund.

Mer om Privatlån

 

Snabblån & Smslån

SnabblånSnabblån och smslån definieras som mikrolån då summorna du lånar ofta är små. Men även om det är vanligast att låna mellan 1000 kr och 5000 kr så finns det möjlighet att låna mycket mer hos dessa långivare. Lånebelopp upp till 50 000 kronor förekommet hos snabblån.

Det som tydligt identifierar dessa lån är enkelheten och snabbheten det går att både ansöka till dem och få pengarna utbetalt. Ett privatlån tar ofta lite tid innan det godkänns och pengarna betalas ut medan du med ett snabblån kan bli godkänd på några minuter och få pengarna på ditt bankkonto inom 15 minuter.

Dessa lån är viktiga att jämföra då vissa kan vara ganska dyra med hög ränta medan andra kan ha lägre ränta och t.o.m. vara räntefria och avgiftsfria under perioder.

Mer om Snabblån

 

Bolån & Topplån

BolånBolån är det självklara valet för dig som ska låna pengar till bostad. Lånet är det mest förmånliga alternativet du kan hitta på lång sikt och där bostaden går in som säkerhet i lånet. Det är just att bostaden räknas som en säkerhet för banken som räntan är så mycket lägre än med ett privatlån.

Du får dock endast belåna bostaden till 85% med ett bolån och resterande del måste i så fall vara ett topplån vilket i praktiken är ett vanligt privatlån.

Det finns även amorteringskrav på bolån där du tvingas amortera på lånet ner till maximalt 50% av bostadens värde återstår. Det är alltså inte längre möjligt att låna till 85% av bostaden och sedan välja att inte amortera på bolånet.

Mer om Bolån

 

Jämför Lån Online

Det finns flera bra sätt att jämföra lån online men att besöka en portal som fokuserar på att jämföra olika typer av lån kan vara en bra början. Ett sådant exempel är Lånium där du förutom kan jämföra långivare direkt även hittar flera bra exempel på låneförmedlare som i sin tur jämför privatlån åt dig.

Att jämföra lån istället för att ta en kredit hos bästa möjliga alternativ man hittar gör att man har möjlighet att spara tusenlappar och minskar risken att försätta sig själv i den dålig ekonomisk situation.

Den effektiva räntan är oftast ett bra sätt att jämföra olika lån på och speciellt lån som sträcker sig över en längre tid som flera år. Korta lån som snabblån som ska betalas tillbaka inom en period av 30-90 dagar så kan effektiv ränta också vara en bra indikator men det kan också vara totalt missvisande om du tänkt förtidslösa lånet så fort möjligheten ges.

Lånemarknaden övervakas

Två svenska myndigheter övervakar den svenska lånemarknaden och det är dels Finansinspektionen där alla banker och långivare måste söka tillstånd hos för att få lov att bedriva utlåning och andra finansiella tjänster till privatpersoner. Konsumentverket är det andra myndigheten som ser till så att företagen och bankerna följer de lagar och regler mot konsumenter som bland annat är bestämt i Konsumentkreditlagen.

De regler och bestämmelser som införts på marknaden är för att delge ansvar och skyldigheter vilket i det långa loppet dels skyddar dig som Konsument från att bli lurad men även så att du inte hamnar i någon värre ekonomisk kris. Det är t.ex. dessa lagar som styr att långivare måste uppge effektiv ränta för att du lättare ska kunna bedöma om lånet är bra eller dåligt.