Jämförelse av Snabblån

Snabblån som är en form av mikrolån precis som smslån har fördelen att vara väldigt enkla att ansöka till och där utbetalningen kan ske direkt.

Även om detta är de stora fördelarna med snabblån så är nackdelen att de ofta hare högre ränta än privatlån som tar betydligt längre tid att bli godkänd för och som ställer högre krav.

Har man tid att vänta så är såklart ett privatlån bättre om du kan bli godkänd för det men annars gäller det att jämföra snabblånen och tittar på bra jämförelser.

Det är inte bara effektiv ränta du vill titta på när du tar ett snabblån och det finns flera möjligheter att ”låna gratis” eller rättare sagt utan ränta om du är ny kund.

Tips på bra snabblån

Monetti
Låna upp till 20 000 kronor med upp till 12 månaders amorteringstid. Enkel och kostnadsfri ansökan till lån
Ansök
Ferratum
Låna upp till 20 000 kronor räntefritt och utan kostnader. Direkt utbetalning till bankkonton hos Nordea.
Ansök
Risicum
Låna räntefritt upp till 20 000 kronor med direkt utbetalning till bankkonton hos Nordea och Handelsbanken.
Ansök

Vill du komma åt en riktigt bra jämförelse så kan t.ex. hemsidan Allt om Snabblån hjälpa dig bra. Där hittar du väldigt många långivare och kan filtrera lånen efter det du önskar. Du kan också tydligt se öppettider och annan viktig information så du kan vara säker på att du får pengarna i tid.

Räntefria snabblån till nya kunder

Idag finns det en handfull långivare som erbjuder dig som ny kund att låna räntefritt i en initial period. Detta gäller om du vill öppna ett kreditkonto vilket i praktiken bara är ett konto där du kan ta ut pengar från flera gånger och när du gör detta så räknas det som ett vanligt ”snabblån”.

Att kunna låna räntefritt och helt utan kostnad i t.ex. 30 dagar innebär att du kan skjuta på en betalning till nästa månadslön utan att det kostar dig en enda krona. Eftersom där inte är några avgifter eller ränta så återbetalar du bara exakt den summan som du fått utbetalt från början. Man kan säga att det är så förmånligt som ett lån någonsin kommer att bli.

Kreditkonton kostar inte att ansöka till och de kostar inte att ha. Däremot innebär det att långivaren redan gjort alla förberedelser med kreditupplysning och har dina bankuppgifter. Detta gör det väldigt lätt för dig att låna pengar från kontot. Du använder en app, deras hemsida eller SMS för att ta ut pengar från kreditkontot direkt till ditt vanliga bankkonto där du kan använda pengarna. I detta skede påbörjas lånet och det är detta lån du kan få räntefritt som ny kund.

Räntefria snabblån och smslån marknadsfördes länge som ”gratis lån” och ”gratis smslån” men det är svårt att argumentera att lån kan vara gratis då du förväntas att minst betala tillbaka det du lånade, annars är det per definition en gåva. Konsumentverket tyckte att benämningen var orättvis och fick långivarna att ändra sig. Idag används kostnadsfria lån och räntefria lån som term istället, men det är samma sak i praktiken.

Låna utan UC möjligt

Att låna pengar utan UC är fullt möjligt. UC som står för Upplysningscentralen är endast en av flera kreditupplysningsföretag i Sverige och de flesta långivare använder sig av andra alternativ. Här är t.ex. Bisnode och Creditsafe två vanliga alternativ.

Att helt och hållet undvika kreditupplysning vid ansökan om lån går däremot inte. Detta är något som indirekt specificeras i Konsumentkreditlagen där det ställs krav på långivaren att säkerställa att låntagaren inte är hårt skuldsatt och har möjligheten att betala tillbaka pengarna som lånas ut. Det enda sättet idag att se detta på ett trovärdigt och juridiskt hållbart vis är att göra en kreditupplysning.

Men det finns många anledningar att undvika att använda UC för kreditupplysningar på mikrolån som snabblån ändå. De är det största kreditupplysningsföretaget som används av nästan alla större banker och ska du ta en större kredit eller lån så kan du nästan vara säker på att det kommer vara UC som används.

Problemet med UC är att de sparar alla kreditupplysningar som gjorts och visar det i kreditupplysningen. Så om du tagit flera snabblån, avbetalningar på resor som du sedan betalt av den senaste tiden och vill gå till banken för att ta ett privatlån så kanske de drar öronen åt sig då du har för många kreditupplysningar på för kort tid. Däremot brukar det dock stå på vilka summor det är men det kan ändå skicka fel signaler.

Utbetalning på helger och kvällar

Snabblån går att få utbetalt på både kvällar och helger vilket gör att det är det bästa lånet för dig som behöver pengar snabbt. Men det krävs ändå att en del punkter stämmer överens med din situation annars kan du behöver vänta på att få pengarna till nästkommande vardag.

För att en långivare ska betala ut på kvällar och helger så bör de nämna detta. Det bör stå att de kan erbjuda direkt utbetalning på hemsidan. Om du är osäker så leta i deras hjälpsektion eller fråga om de har supportchat öppen.

För att långivare rent tekniskt ska kunna betala ut måste följande stämma in:

  1. De måste ha öppet så en handläggare kan granska din ansökan (se deras öppettider)
  2. Du måste ha kreditvärdighet så du blir godkänd för lånet
  3. De måste erbjuda direkt utbetalning av lån till din bank (alltså ha bankkonto i samma bank som du)

Alla dessa uppgifter bör du kunna hitta på deras hemsida eller enkelt fråga om. En stor fördel är att förutsatt att de har öppet så brukar det inte ta mer någon minut för steg 1 och 2 att bli klart. Steg 3 kan ta upp till en timme i vissa fall men oftast har du pengarna på kontot direkt.