Jämför Kreditkort

Jämför kreditkortDet finns idag väldigt liten anledning att inte använda ett kreditkort för att göra vardagliga och större köp inom hushållet. Kreditkort är så pass billigt och har många olika förmåner att de flesta tjänar på att göra sina köp med kreditkort än att använda ett vanligt bankkort.

Det finns dock ett stort utbud av kreditkort att välja mellan och exakt vilket som är bäst för dig beror på dina levnadsvanor, ekonomi och situation. Det är därför viktigt att jämföra kreditkort för att kunna få ut så bra förmåner som möjligt.

Ett exempel är t.ex. de som kör mycket bil som ofta kan gynnas av ett kreditkort från någon av de stora bensinbolagen. Detta kallas även för bensinkort och ger ofta köparen rabatter på bränsle och köp i butikerna. Andra kreditkort tillhandahålls av matbutiker och de har sina förmåner du kan använda dig av.

Det är dock inte ovanligt att många kort har liknande förmåner, rabatter och poängsystem. Det är därför viktigt att jämföra skillnaderna och försöka hitta det kreditkort som du kommer ha mest nytta av.

Olika förmåner, bonusar och försäkringar gäller för olika kort någon som också Privata Affärer rapporterat om förr.

Exempel på förmåner

Det finns väldigt många olika förmåner och för att göra det lättare för dig att få en uppfattning om vad det finns att få kommer vi gå igenom de vanligaste förmånerna här nedanför.

 • Försäkringar
  Vissa kreditkort har olika försäkringar som följer med. Det kan vara allt ifrån reseskydd till olycksfall men exakt vilka som ingår per automatik och vilka som är tilläggsval varierar kraftigt. Det är inte ovanligt att man kan köpa till försäkringar om man t.ex. ska ut och resa vilket ger dig ett utökat skydd.
 • Rabatter
  Detta är vanligt på bensinkort och matkort men även på andra kreditkort. Du får helt enkelt rabatt på köp av vissa varor från vissa butiker inom vissa genrer.
 • Cashback & Poäng
  Möjligheten att samla poäng och få cashback finns det på flera kreditkort. Det är t.ex. inte ovanligt att du får tillbaka 1 % på alla köp du gör med kortet under ett år. Använder man kreditkortet flitigt så blir det en hel del pengar i slutet på året. Poängsystem kan ibland göras om till pengar eller möjlighet att boka hotellboende och ta ut andra ersättningar för poängen.
 • Avbetalningar
  Även om du alltid handlar på kredit när du använder kortet så kostar det dig ingenting förrän du vill dela upp en betalning. Ofta är det möjligt att lägga upp delbetalningar vilket gör att du endast betalar en liten del av den faktura du får kreditkortsföretaget. Har du gjort stora inköp kan du alltså mot en liten avgift (ränta och fasta avgifter) lägga upp en delbetalning på ett par månader och sprida ut bilreparationer, resor eller andra större kostnader.
 • Betalningsfria perioder
  Har du gjort ett större köp men har en tight ekonomi månaden efter? Det är inte ovanligt att du har möjligheten att välja en betalningsfri månad och så ledes få välja att börja betala nästa månad. Eftersom man oftast ändå har möjligheten att delbetala kostnaden är detta sällan en så stor fördel i praktiken.

Skillnader på olika kort

När man pratar om kreditkort så är det lätt att termer blandas ihop men det finns många olika typer av kort man kan använda för att betala med men det är inte alla som är kreditkort.

Här är en snabb genomgång av olika typer av kort som finns.

 • Bankkort – Den mest klassiska varianten där många har VISA eller Mastercard och där alla köp du gör dras direkt från ditt bankkonto.
 • Kreditkort – Du har en kreditgräns som du inte får överstiga totalt med obetalda köp. Du faktureras sedan för de köp du gjort och betalar det likt en vanligt faktura. Det är kreditkort som ofta har många olika fördelar och är för många de mest förmånliga korten att välja.
 • Matkort – De stora livsmedelsbutikerna erbjuder matkort och ibland går detta att kombinera med kreditkort. Hur som helst kan du ha pengar undansatt på matkortet och på så sätt ha en gemensam men separat matkassa.
 • Bensinkort – Påminner om matkort fast tillhandahålls av de stora bensinföretagen som t.ex Shell, Preem och Circle K.

Det finns andra kort men dessa är de antagligen oftast kommer stöta på.

Alla kreditkort ger köpesskydd

Detta är i grunden en av de största fördelarna med kreditkorten och gäller alla kreditkort.

När du gör köp på kredit så ansvarar företaget som tillhandahåller krediten att du får produkten och tjänsten du betalt för. Detta innebär ett direkt skydd när du handlar online och betalar för sånt du inte får direkt.

Oavsett om det är köp av produkter, resor eller biljetter så kommer kortföretaget att ersätta dig om företag går i konkurs eller av någon annan anledning gör så att du inte få det du betalt för.

Just vid konkurser där likviditeten i bolagen kan vara liten så är detta fördelaktigt då det ofta innebär att privatpersoner inte får tillbaka pengar. Detta är dock inget du riskerar om du betalar med kreditkort och eftersom det inte kostar dig något extra finns det ingen anledning att inte ha något kreditkort.